Julkaistu Jätä kommentti

Sinistä valoa suodattavat lasit – apua uniongelmiin?

Mitä on sininen valo?

Sininen valo on lyhytaaltoista valoa, joka näyttäytyy sinisen värisenä. Sinisellä valolla on merkitystä ihmisen biologisen ja psykologisen rytmin säätelyssä. Ihmisen vuorokausirytmi on tärkeä yksilön toiminnan kannalta – sininen valo muun muassa parantaa mielialaamme sekä keskittymistämme ja se onkin ihmisille hyödyksi päiväsaikaan. Sininen valo vaikuttaa myös unen laatuun ja kognitiiviseen kyvykkyyteemme riippuen valon voimakkuudesta ja vuorokauden ajasta.

Sinisellä valolla on myös varjopuolensa. Sininen valo voikin aiheuttaa joillekin päänsärkyä, silmien kuivumista tai ärtyyntymistä ja iso määrä tai pitkäaikainen altistus siniselle valolle voi myös olla haitallista silmän verkkokalvolle. Altistuminen siniselle valolle juuri ennen nukkumaan menoa voi aiheuttaa merkittäviä ongelmia unen laatuun ja vuorokausirytmiin häiritsemällä melatoniinin tuotantoa – erityisesti erilaiset elektroniset näyttöpäätteet, kuten televisiot, älypuhelimet, tietokoneet ja tabletit altistavat siniselle valolle ilta-aikaan.

Siniselle valolle altistumista iltaisin ja öisin voidaan vähentää esimerkiksi käyttämällä iltaisin oranssinsävyisiä valoja, asentamalla näyttöpäätteisiin sinistä valoa estäviä sovelluksia sekä käyttämällä sinistä valoa suodattavia laseja. Jotta melatoniinin tuotanto ei häiriintyisi, on kirkkaita näyttöjä ja valoja hyvä välttää jo muutamia tunteja ennen nukkumaan menemistä.

Sinistä valoa suodattavat lasit

Sinistä valoa suodattavat lasit lasit voivat parantaa unen määrää ja laatua, kun niitä käytetään 1-2 tunnin ajan ennen nukkumaanmenoa. Joidenkin tutkimusten mukaan sinistä valoa suodattavien lasien käyttö toimisi vielä tehokkaammin heillä, jotka ovat niin kutsuttuja iltavirkkuja ja joiden vuorokausirytminsä on myöhäisempi kuin aamuisin aikaisin heräävillä.

Sinistä valoa suodattavien lasien ja sinistä valoa estävien sovellusten tehokkuutta voidaan testata seuraavan kuvan avulla:


Mitä mustemmalta oikeanpuoleinen laatikko näyttää lasit päässä / sovellus päällä, sitä tehokkaammin sininen valo suodattuu pois.

Sinistä valoa valoa suodattavat lasit löydät täältä: Sinistä valoa suodattavat lasitLÄHTEET:


Algorta, G. P., Van Meter, A., Dubicka, B., Jones, S., Youngstrom, E., & Lobban, F. (2018). Blue blocking glasses worn at night in first year higher education students with sleep complaints: a feasibility study. Pilot and feasibility studies, 4(1), 166.
American Academy of Ophthalmology (2017). Are Computer Glasses Worth It? https://www.aao.org/eye-health/tips-prevention/are-computer-glasses-worth-it.

Cleveland Clinic (2020). Do Blue Light Blocking Glasses Actually Work? https://health.clevelandclinic.org/do-blue-light-blocking-glasses-actually-work/

Esaki, Y., Kitajima, T., Ito, Y., Koike, S., Nakao, Y., Tsuchiya, A., … & Iwata, N. (2016). Wearing blue light-blocking glasses in the evening advances circadian rhythms in the patients with delayed sleep phase disorder: An open-label trial. Chronobiology international, 33(8), 1037-1044.

Figueiro, M. G., Wood, B., Plitnick, B., & Rea, M. S. (2011). The impact of light from computer monitors on melatonin levels in college students. Biogenic Amines, 25(2), 106-116.

Harvard Health Publishing (2020). Blue light has a dark side. https://www.health.harvard.edu/staying-healthy/blue-light-has-a-dark-side.

Kerola R. & Raiski M. (2015). Sinisen valon vaikutukset silmään – systemaattinen kirjallisuuskatsaus. https://www.theseus.fi/bitstream/handle/10024/99301/kerola_riitu_raiski_marika.pdf?sequence=1.

Medical News Today (2020). Can blue light glasses prevent damage to eyes? https://www.medicalnewstoday.com/articles/do-blue-light-glasses-work#purpose.

Mortazavi, S. A. R., Parhoodeh, S., Hosseini, M. A., Arabi, H., Malakooti, H., Nematollahi, S., … & Mortazavi, S. M. J. (2018). Blocking short-wavelength component of the visible light emitted by smartphones’ screens improves human sleep quality. Journal of biomedical physics & engineering, 8(4), 375.

Science Daily (2020). Blue-light glasses improve sleep and workday productivity, study finds. https://www.sciencedaily.com/releases/2020/10/201015003444.htm

Shechter, A., Kim, E. W., St-Onge, M. P., & Westwood, A. J. (2018). Blocking nocturnal blue light for insomnia: A randomized controlled trial. Journal of psychiatric research, 96, 196-202.

Wahl S., Engelhardt M., Schaupp P., Lappe C., Ivanov I. (2019). The inner clock-Blue light sets the human rhythm. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31433569/

Zimmerman, M. E., Kim, M. B., Hale, C., Westwood, A. J., Brickman, A. M., & Shechter, A. (2019). Neuropsychological Function Response to Nocturnal Blue Light Blockage in Individuals With Symptoms of Insomnia: A Pilot Randomized Controlled Study. Journal of the International Neuropsychological Society, 1-10.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.